Lapse sünnipäev Hele keraamikakojas

Kõik, kellel on alaealised lapsed, teavad ilmselt väga selgesti, mida ma mõtlen, kui ütlen, et lapse sünnipäeva planeerimine on üks iga-aastane peavalu. Suur googeldamine, otsimine, ajuragin ja mõtlemine. Kus seekord pidu teha? Mida me veel proovinud pole? Mis lapsele huvi pakuks? Kojukutsumine on kiviajast, seda ei taha enam ükski laps, kui just kodu pole 300-ruutmeetrine ja enda valduses pole metsa, maad, ronimispuid ning virtuaalreaalseid telekamänge. Meil pole. Nii on, mida aasta edasi, seda keerulisem leida sellist paika, kus oleks lastel eakohaselt lõbusat ja huvitavat tegemist. Jumal tänatud, et mängutubade aeg on lõpuks otsa lõppenud, kuid tõsi on see, et mida suuremad lapsed, seda kaalutletum ja erakordsem peab olema idee.

Sel aastal arutasime taas tüdrukuga umbes kuu aega enne sünnipäeva, et kuhu siis sel korral sõbrad kutsuda. Läks ikka omajagu aega enne, kui laps ütles välja võtmesõna – tahaks midagi oma kätega teha, meisterdada. Googeldamine läks mul kohe hulga hõlpsamaks, sest mida siis ikka nii väga ise meisterdada saab – kokkamine, martsipanivoolimine, seebitegemine, ehete meisterdamine ja keraamika! Peagi jäigi sõelale vaid keraamika, kuna tüdrukule mõte eelnevatest kõige rohkem meeldis ning nii viis tee meid Hele keraamikakotta.

keraamika_5

Leppisin Mari Aidaga sünnipäeva pidamise kokku ning jäime põnevusega ootama. Sünnipäev pidi välja nägema nii, et iga laps saab endale ise joogikruusi valmistada. Rohkem infot mul ette teada polnudki. Laps oli ärevust täis ja mina ise ka täitsa huviga ootasin, mis saama hakkab. Koduleht oli paljulubav. Suurem osa rahvast, kellele sünnipäevakutsed saatsime, olid meeldivalt üllatunud, et küll on tore idee sünnipäeva pidamiseks!

keraamika_1

keraamika_2

Pean ütlema, et me ei oleks vist saanud teha paremat valikut! See oli siiani kõige ägedam ja inspireerivam sünnipäevapidu, mis meie tüdrukul selle 9 aasta jooksul on olnud! Ülitore oli kõikidel lastel oma kruuse valmistada ja kujundada. Maril olid ette valmistatud tasside tarvis n-ö toorikud, mille iga laps sai ise meeldivate šabloonidega kaunistada – selleks olid pitsid, kujundid ja erinevate otstega templikesed. Hiljem oli toorikuid lastel hõlbus kokku voolida, nii jäi kruus piisavalt omanäoline, kuid samas oli kindlustatud see, et igal lapsel tuleb kruus kenasti välja ja ohtu ebaõnnestuda ei olnud.

keraamika_3

Kui kruusid olid enam-vähem valmis, siis Mari vaatas veel kõik igaks juhuks oma käega üle, et kinnitused oleksid püsivad ja kruusisang juues hiljem kellelegi pihku ei jääks. Lapsed olid väga rõõmsad ning meie 7-11aastaste seltskond jäi väga rahule. Töö oli kõikidele eakohane ja teostatav, kuid samas piisavalt väljakutseid pakkuv, et igav ei hakanud kellelgi. Kruuside värvimine jäi Marile selleks ajaks, kui pidu juba läbi. Selleks sai iga laps ise valida, missugust värvi ta oma kruusisisu hiljem soovib.

keraamika_4

Ainus negatiivne asi, kui seda saab nii nimetada, oli meie jaoks see, et lapsi mahub keraamikakotta vaid 12, mis tähendab, et enne sünnipäevakutsete saatmist peab päris korralikult külaliste nimekirja selliselt kärpima, et arv lõhki ei läheks. Mari siiski ütles, et kui 1-2 last on rohkem, siis saame hakkama. Samas tavapäraselt on meie tüdruk kutsunud sünnipäevale ikka pool klassi ning lisaks trennikaaslased. Lõpuks saime ikkagi (küll mõningate pisaratega) nimekirja niipalju koomale tõmmata, et kõige lähedasemad sõbrad said kutse. Laps valis, et tahab just sellist sünnipäeva ning siis oli vaja teha valikuid külaliste osas. Samas ma leian, et mingist vanusest (miks see ei võiks siis olla 9aastasena?) peakski hakkama sünnanimekiri kahanema ja kutsutud saama pigem lähedasemad sõbrad, mitte valimatult terve või isegi pool klassist.

Igatahes meie sõbrad ja tüdruk ise jäid kõik väga rahule ja soovitame kindlasti Hele keraamikakojas sünnipäeva pidada! Igavesti tore idee ning lisaboonusena saab iga laps omale päris ise meisterdatud kruusi koju viia!

keraamika_7

Hele keraamikakoja kohta infot leiab SIIT.

One Comment:

  1. Seal valmistatud kruus on meie kodus igapäevases kasutuses, väga lahe mõte oli see tõesti ja poiss siiani vahel vaatab kruusi ja ütleb, et äge oli!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga